Sunday, December 13, 2009

KENDURI KAWIN - N9


Salam

Alhamdullilah dapat kita berjumpa lagi. Maknanya Allah S.W.T masih panjangkan umur kita dan diberikan nikmat yang tiada tandingnya pada kita.Bersyukurlah - ingatan ini lebih utk diri saya supaya sentiasa mensyukuri setiap nikmat yang diberikan.

Semalam 13/13/09, saya balik ke kg suami di Kuala Pilah N9. Alhamdullilah, jalan baru tanpa melalui Bukit Putus dah dibuka. Teringat dulu-dulu, kalau nak balik kg N9 mabuk dibuatnya bila terpaksa melalui jalan yang bengkang-bengkuk di Bukit Putus.Anak-anak akan saya suruh tidur supaya mereka tak pening atau muntah dalam kereta. Hari ini semua tu akan menjadi kenangan sebab jalan Ke Kuala Pilah dah bertambah baik dan mengambil masa yang singkat untuk sampai ke destinasi.

(Gambar sempat ziarah kubur arwah Mak Mertua kat kg).

Balik pada cerita kenduri,ini perkahwinan anak sepupu suami saya,seperti biasa majlis meriah dengan dihadiri sanak-saudara. Selepas jamuan makan dan bertemu dengan sanak saudara kami menuju ke rumah mak saudara suami yang kami panggil Mak Lang. Mak Lang nampak masih sihat walaupun mengadu matanya kian kabur disebabkan peningkatan usia. Kami juga bertemu dgn Rahim (sepupu suami) yang kurang sihat (baru keluar dari hospital)

Menurut Rahim dia ditahan diwad selama seminggu akibat kurang selera makan dan telah dua kali pengsan. Keadaan fizikal Rahim nampak pucat dengan kedua kakinya bengkak. Rahim saya kira masih muda dalam usia 40an. Apa yang bermain difikiran saya ialah Rahim tak sepatutnya menderita sakit diusia begini jika dia menjaga pemakanannya (mengikut Mak Lang dia kurang minum air dan mengawal makan). Mengikut kakak ipar saya (yang juga sister kat PUSRAWI) Rahim mempunyai simptom kegagalan buah pinggang.

Rahim dinasihatkan berjumpa dengan doktor dengan segera disebabkan dia mengadu sukar untuk membuang air kecil. Saya hanya mampu bersimpati dan yang penting beroleh pengajaran supaya sentiasa menjaga kesihatan diri dan keluarga. Harapan saya supaya penyakit Rahim dapat dirawat dan dia akan dapat bekerja seperti biasa.

Saya sedih melihat wajah tua Mak Lang yang kian berusia dan terpaksa menjaga anak bujangnya yang sakit. Di doakan semuga semuanya berjalan dengan baik.


Wsalam.


p/s* Kepada Rahim dan Mak Lang, saya minta maaf kerana berkongsi cerita mereka di blog ini. Semoga semua ini akan menjadi panduan dan pedoman untuk kita supaya sentiasa berwaspada terhadap sebarang penyakit yang akan menyapa tidak kira samada pada yang tua atau muda. Terima kasih

No comments:

Post a Comment