Friday, August 21, 2009

SELAMAT DATANG RAMADHAN

Salam. Selamat Datang Ramadhan,biarlah hati ini ikhlas menerima kedatanganmu,dan sempurna dalam mengamalkannya.

Malam ini Jumaat 21/08/09 akan bermula rutin setiap ibu untuk bangun sahur dan menyiapkan apa yang patut untuk keluarga. Alhamdullilah anak-anak Najmi(15),Aqilah(12),Atiqah(9) dan Afiqah(6) seakan dah bersedia menanti Ramadhan. Mereka memang saya galakkan berpuasa dari umur 5 tahun lagi. Setakat ini tiada sebarang masalah yang dihadapi dan dalam usia 6 tahun mereka dah berpuasa penuh.

Reaksi Atiqah dan adiknya Afiqah menyebut ye.. ye.... esok puasa membuatkan saya bersyukur kerana mereka seronok untuk meyambut Ramadhan sebagaimana seronoknya bila nak berhari raya. Saya pasti anak-anak yang ceria dan sihat membuatkan minda mereka ke arah berfikiran positif untuk menghadapi apa jua situasi.

Saya tidak mendidik mereka dengan ganjaran yang berlebihan tetapi sekadar bertanya pendapat atau makanan kesukaan mereka untuk bersahur atau berbuka. Seperti tahun-tahun yang lepas kami suami isteri seboleh-bolehnya menunaikan permintaan setiap anak mengikut kemampuan dan tidak berlebih dalam setiap perkara.

Untuk bersahur seperti malam nanti mereka dah mula merancang apa yang nak dimakan dan minuman kegemaran masing-masing. Saya tak pernah lupa untuk menyediakan kurma (dimakan sebiji seorang) dan sesudu madu (madu khaula) selepas mereka bersahur.
Dari pengalaman yang lepas kedua makanan amalan Rasullulah inilah yang membantu anak-anak saya dapat bertahan untuk berpuasa sehari penuh.Syukur Alhamdullilah.

Selamat Bersahur dan Berpuasa dengan sempurna nanti. Wassalam


No comments:

Post a Comment